Diabetes bij katten - Mannelijke katten hebben het dubbele van de incidentie
Ontdek diabetes bij katten, de oorzaken ervan zoals genetica en obesitas, en symptomen zoals verhoogde dorst en plassen. Leer meer over diagnose, behandelingen, waaronder insulinetherapie, en dieetmanagement.
Bij katten, ook bekend als suikerziekte onder mensen, komt diabetes net als bij veel andere dieren voor. Katten en honden staan bovenaan de lijst van geliefde huisdieren die hieraan lijden. Katten kunnen om verschillende redenen diabetes ontwikkelen en na een juiste diagnose wordt hun leven lang behandeling en dieet voortgezet, zodat katten met diabetes een normaal leven kunnen leiden.
Factoren die diabetes bij katten veroorzaken
Het is nuttig om eerst uit te leggen wat diabetes is. Diabetes is een ziekte die ontstaat wanneer de pancreas te weinig of helemaal geen insuline aanmaakt, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel reguleert. Als de pancreas geen insuline produceert, kan de bloedsuikerspiegel bij katten niet in evenwicht worden gebracht, wat ernstige gevolgen kan hebben.
Een van de belangrijkste oorzaken van diabetes bij katten is genetische aanleg. Ook wordt gedacht dat obesitas bij katten, pancreasaandoeningen en hormonale onevenwichtigheden diabetes kunnen veroorzaken. Onderzoek toont ook aan dat mannelijke katten vatbaarder zijn voor deze ziekte dan vrouwelijke katten.
Symptomen van diabetes bij katten
De belangrijkste symptomen van diabetes bij katten zijn veel drinken, veel urineren, een duidelijke toename van de eetlust en ondanks deze toename gewichtsverlies. Dit zijn de vroege symptomen van de ziekte en de kat kan ondanks deze symptomen een normaal leven leiden. Naarmate de ziekte vordert, kan de vacht en huid van de kat dof worden, kunnen er leverproblemen ontstaan, en kan er door cataract visusverlies optreden.
Diagnose van diabetes bij katten
Als uw kat een of meer van de bovengenoemde symptomen vertoont, is het eerste wat u moet doen hem onmiddellijk naar de dierenarts brengen. Een grondig onderzoek en tests door de dierenarts zijn de beste manier om diabetes bij katten te diagnosticeren.
Behandeling van diabetes
De behandeling van diabetes bij katten varieert afhankelijk van de fase van de ziekte. Als er sprake is van Ketoacidose, een gevorderd stadium van diabetes, is intensieve zorg meestal nodig. Verder krijgen katten met een goede algemene conditie één of twee keer per dag insuline subcutaan toegediend, zoals door de dierenarts aanbevolen. Het is erg belangrijk dat katten met diabetes strikt het door de dierenarts voorgeschreven dieet volgen.
Insulinetherapie en voedingsregulatie spelen een belangrijke rol bij de behandeling van diabetes. Het ideale dieet voor katten met diabetes is een dieet met veel eiwitten en weinig koolhydraten. Bovendien is de calorie-inname van katten belangrijk op basis van hun gewicht en activiteitenniveau.
Geen reacties tot nu toe. Breek het ijs en deel je inzichten!