Hebben katten menstruatie?
In dit artikel vindt u informatie over de ovulatieprocessen, menstruatie en gedragsveranderingen van katten.
Katten, die al ongeveer 9500 jaar samenleven met mensen, begonnen in het oude Egypte gebruikt te worden om gewassen te beschermen tegen plagen. Sindsdien is de vriendschap tussen kat en mens toegenomen. Een van de meest nieuwsgierige vragen over deze kleine vrienden die vreugde en rust brengen, is of ze menstrueren zoals mensen.
Menstruatie bij Vrouwelijke Katten
Net als bij alle zoogdieren, hebben ook katten een ovulatieperiode. Menstruatie is het proces waarbij een gevormd en niet-bevrucht eitje wordt uitgestoten. Dit proces werkt echter anders bij katten. Katten ovuleren tijdens de paring. Dit zorgt ervoor dat het ei meteen na vorming wordt bevrucht. Omdat ze ovuleren tijdens de paring, menstrueren katten niet. Een vrouwelijke kat kan paren met verschillende mannelijke katten en kan in één worp de jongen van meerdere mannetjes baren. Kortom, katten verspillen geen eieren zoals mensen dat doen. Daarom hebben ze geen eieren om uit te stoten. Hoewel katten tijdens hun krolse periode soms een donkerbruine vloeistof kunnen afscheiden, is dit niet hetzelfde als de menstruatiebloeding zoals wij die kennen. Bij veel zoogdieren is menstruatie een teken van krolsheid, maar bij katten uit het zich in gedragsveranderingen.
Als er bloedingen bij een vrouwelijke kat worden waargenomen, moet ze onmiddellijk naar een dierenarts worden gebracht. Dit is waarschijnlijk een teken van een andere aandoening of de kat kan een miskraam hebben.
Katten kunnen reproductieve volwassenheid bereiken rond 6-7 maanden en kunnen krolsheidssymptomen vertonen. Bij sommige katten kan dit proces tot 1 jaar duren. Dierenartsen raden over het algemeen niet aan om vrouwelijke katten te laten paren voordat ze 1,5 jaar oud zijn vanwege mogelijke complicaties bij de bevalling, maar de beslissing moet uiteindelijk worden genomen op basis van de specifieke situatie van de kat.
Katten komen meestal in de lente en zomer in hun krolse periode, maar in de huidige huiselijke omstandigheden kan dit variëren. De timing van de geboorte van het kitten kan ook een factor zijn. De warme omgeving van een huis kan ervoor zorgen dat een kat in elk seizoen krols wordt. Vrouwelijke katten vertonen tijdens hun krolse periode zeer duidelijke symptomen. In deze periode vraagt uw kat om veel liefde en aandacht, wrijft haar hoofd tegen meubels en u, rolt op de grond om geur achter te laten. Zelfs als uw kat normaal gesproken niet veel op schoot komt, zal ze dat in deze periode wel doen. Als u haar hoofd aait, zal ze haar achterste optillen om de paringspositie aan te nemen, vaak plassen, en soms zullen sommige katten net als mannelijke katten urine spuiten bij drempels. Vooral 's nachts zullen ze, met hun staart omhoog, in echoënde delen van het huis of kijkend uit het raam, vaak luid schreeuwen. Dit geschreeuw kan uren duren. Dit is een van de grootste problemen voor eigenaren van vrouwelijke katten tijdens de krolse periode.
Als paring niet gewenst is, kan een door uw dierenarts aanbevolen kalmeringsmiddel een oplossing zijn. Het gebruik van hormoonpillen wordt meestal niet aanbevolen. Hormoonpillen kunnen op de lange termijn permanente gezondheidsproblemen veroorzaken bij uw kat. De meest permanente en gezonde oplossing is sterilisatie. Het nemen van de beslissing om uw kat op het juiste moment te steriliseren in overleg met uw dierenarts zal zowel psychologisch als fysiek voordelig zijn voor de gezondheid van uw kat.
Geen reacties tot nu toe. Breek het ijs en deel je inzichten!