Middenoorontsteking bij katten
Een middenoorontsteking kan zeer pijnlijk zijn voor katten en manifesteert zich door jeuk en geur in het oor. Meer informatie over de oorzaken, symptomen en behandeling van een oorontsteking bij uw kat vindt u hier.
Middenoorontsteking bij katten is een ziekte die om verschillende redenen kan optreden. Bacteriën en schimmels die de gehoorgang besmetten, kunnen na verloop van tijd een infectie veroorzaken en tot ontsteking leiden. Deze ziekte, ook bekend als otitis media, kan bij katten leiden tot problemen, waaronder gehoorverlies, en moet daarom zeker serieus genomen worden.
Middenoorontsteking bij katten wordt onderzocht in drie stadia: het buitenoor, het middenoor en het binnenoor. Vanwege de rechtopstaande structuur van de oren van katten, kunnen infecties in het buitenoor heel gemakkelijk ontstaan. Als een infectie van het buitenoor niet wordt behandeld, kan deze zich verspreiden naar het middenoor en het binnenoor.
Oorzaken van middenoorontsteking bij katten
De oorzaken van middenoorontsteking bij katten, die meestal in één oor voorkomt, kunnen onder meer zijn:
- De voortgang van chronische parasitaire infecties zoals schurft naar het binnenoor (dit is de meest voorkomende oorzaak van otitis media)
- Infecties in het buitenoor die zich uitbreiden naar het middenoor
- Verwondingen die het trommelvlies beschadigen
- Grasaar (een seizoensgebonden probleem waarbij grasaar in de oren van katten terechtkomt en deze ziekte kan veroorzaken.)
Hoewel middenoorontsteking bij katten meestal aan één kant optreedt, kan het soms in beide oren voorkomen vanwege chronische infecties.
Symptomen van middenoorontsteking bij katten
Zoals we altijd zeggen, is het belangrijk dat katteneigenaren hun schattige vrienden nauwlettend in de gaten houden en ongebruikelijk gedrag niet negeren, omdat dit kan helpen bij het vroegtijdig opmerken van vele ziekten, inclusief middenoorontsteking. Het is belangrijk om te onthouden dat vroege diagnose in elke ziekte een belangrijke factor is die de behandeling vergemakkelijkt. Symptomen van middenoorontsteking bij katten zijn onder meer;
- De kat staat niet toe dat er aan zijn oren wordt geraakt (vanwege pijn in de oren wil de kat niet dat er aan zijn oren wordt geraakt)
- De kat houdt zijn hoofd scheef naar één kant
- Uit het oor komt stinkende, ontstoken afscheiding (dit is ook een teken dat de ziekte gevorderd is)
- Gebrek aan eetlust
- Koorts
- Zwakte
- Verlies van evenwicht en gehoor (deze symptomen treden op in gevorderde stadia van de ziekte)
Katten die symptomen van middenoorontsteking vertonen, moeten absoluut naar een dierenarts worden gebracht. Anders zijn zeer ernstige gevolgen, variërend van doofheid tot evenwichtsverlies, die zowel de gezondheid als de levenskwaliteit van de kat negatief kunnen beïnvloeden, helaas onvermijdelijk.
Behandeling van Middenoorontsteking bij Katten
Wanneer een oorontsteking wordt opgemerkt, moet de behandeling die door de dierenarts wordt voorgeschreven zonder onderbreking worden toegepast. Voordat de behandeling begint, moet de oorzaak van de ontsteking zeer goed worden vastgesteld en de behandeling dienovereenkomstig worden gestart. In sommige gevallen kunnen chirurgische ingrepen nodig zijn vanwege chronische oorontsteking.
Bij bacteriële infecties wordt antibiotica voorgeschreven. Antibiotica worden toegediend in de vorm van oordruppels of orale medicatie. Voor een effectieve behandeling moet het medicijn minimaal 6 - 8 weken worden gebruikt.
In het geval van schimmelinfecties worden schimmelwerende medicijnen gebruikt. De duur en wijze van gebruik van het medicijn wordt bepaald door de dierenarts.
Soms kunnen stof, vuil en vreemde voorwerpen die in het oor terechtkomen na verloop van tijd oorontsteking bij de kat veroorzaken. Als er te laat wordt ingegrepen bij ontstekingen van het buiten- en middenoor, kan dit zich uitbreiden tot het binnenoor en kan uw kat zijn volledige gehoor verliezen. Als u geen ervaring hebt met oorontsteking bij katten, is het essentieel dat u niet zelfstandig behandelmethoden toepast die u van horen zeggen kent, maar ondersteuning zoekt bij uw dierenarts.
Geen reacties tot nu toe. Breek het ijs en deel je inzichten!