Kattenziekte bij katten: Alles wat u moet weten
Het is erg belangrijk dat u geïnformeerd wordt over deze virusinfectie, die fataal kan zijn voor uw kat. Vooral als u een kitten heeft, moet u de symptomen niet over het hoofd zien en hem de beste zorg geven.
Kattenziekte bij katten, veroorzaakt door het parvovirus, is een zeer besmettelijke ziekte die tot de dood kan leiden. Vooral bij niet-gevaccineerde katten en met name bij kittens is de sterfte door deze ziekte zeer hoog. Kattenziekte kan op de volgende manieren worden overgedragen:
- Oraal
- Door secretievloeistoffen
- Via urine en ontlasting
Nadat het parvovirus op deze manieren een kat heeft geïnfecteerd, kan het virus 3 tot 5 maanden na infectie acuut worden en als het immuunsysteem van de kat zwak is, kan de kat binnen zo kort als 12 uur sterven. Katten die de eerste 24 uur overleven, hebben een kans om te leven, maar zoals we aan het begin van het artikel hebben vermeld, kunnen kittens sterven aan deze ziekte.
Symptomen van Kattenziekte
Nadat het virus actief wordt en acuut begint te ontwikkelen in de kat, als de kat de eerste 24 uur overleeft, kunnen de volgende symptomen optreden:
- Koorts
- Lethargie
- Vochttekort
- Diarree
- En bij kittens, beschadiging van het oog, de retina, etterige afscheiding en sluiting.
Als u een of meer van de bovengenoemde symptomen bij uw kat waarneemt, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts. Daarnaast is de kat lusteloos en eetlustloos en zitten de katten vaak met hun poten onder hun buik gevouwen. De schouderbladen steken uit boven de ribbenkast, wat een symptoom is dat bijna bij elke patiënt wordt waargenomen. De ziekte komt vooral voor bij katten van 2 tot 6 maanden oud. De eerste symptomen verschijnen ongeveer 8 - 10 dagen nadat het virus het lichaam is binnengekomen.
Is Kattenziekte Besmettelijk?
Het risico op verspreiding van deze ziekte is erg hoog. FPV, een veelvoorkomende ziekte bij jonge katten, is in wezen een virus. Andere katten die in contact komen met besmet bloed, ontlasting, urine of andere lichaamsvloeistoffen van geïnfecteerde katten, kunnen ook besmet raken. Een belangrijk punt is dat dit virus niet alleen door direct contact tussen katten kan worden overgedragen, maar ook op indirecte manieren. Bijvoorbeeld, als iemand een besmette kat aanraakt en vervolgens zijn handen niet goed wast, of zijn kleren niet verandert na contact met katten, kan hij de ziekte verspreiden. Daarom is het erg belangrijk voor mensen die katten thuis houden om de nodige hygiënische maatregelen te nemen na contact met katten buiten.
Het kattenziektevirus kan lange tijd actief blijven in verschillende omgevingen en op oppervlakken. Als er een besmette kat in een omgeving is geweest, kan het virus zelfs onder de meest hygiënische omstandigheden overleven. Bovendien kunnen kittens in de baarmoeder of via moedermelk besmet raken met dit virus. Als ze in de baarmoeder aan het virus worden blootgesteld, is de prognose voor de kittens helaas niet erg gunstig.
Behandeling van Kattenziekte
De algemene opvatting is dat als een zieke kat niet binnen 5-7 dagen sterft, hij kan herstellen. De behandeling van de ziekte omvat voornamelijk het stoppen van diarree en het corrigeren van vochtverlies door intraveneuze vloeistoffen. Daarnaast wordt antibiotische behandeling toegepast en wordt de kat versterkt met vitaminesupplementen. Er wordt geprobeerd de kat oraal te voeden en anti-emetica worden gegeven om braken te voorkomen. Naast dit alles is het uiterst belangrijk om tijdens de behandeling van kattenziekte maximale aandacht te besteden aan hygiëne.
Zoals u kunt zien, is kattenziekte een dodelijke en moeilijk te behandelen ziekte. Echter, het vaccineren van katten biedt volledige bescherming tegen deze ziekte. Kattenziekte en andere virale infecties bij katten kunnen worden voorkomen door regelmatige vaccinatie, waardoor de kat een gezond en lang leven kan leiden. Laten we ons artikel beëindigen door toe te voegen dat kattenziekte niet op mensen wordt overgedragen en alleen katten beïnvloedt.
Meer informatie over kattenziekte kunt u ook krijgen via deze link op De Kattensite.
Veelgestelde Vragen over Kattenziekte
Genezen katten van kattenziekte?
Omdat het een virusgerelateerde ziekte is, werken antibiotische behandelingen niet. Specifieke aanvullende en ondersteunende zorg moet voor de kat worden gegeven. Herstel van kattenziekte bij katten is mogelijk, maar de herstelpercentages zijn laag.
Wat moet er gedaan worden voor een kat met kattenziekte?
Het is een zeer gevaarlijke ziekte die tot verlies kan leiden. Voor de behandeling moet vooral het vochtverlies worden gecorrigeerd. Geschikte vloeistoffen worden intraveneus toegediend tegen elektrolytverlies en hypoglykemie. Om vochtverlies te verminderen, moet ook braken worden voorkomen.
Hoe herkent men kattenziekte bij katten?
Laten we eerst praten over de vaak voorkomende symptomen van deze ziekte; braken, diarree, ernstig gewichtsverlies, hoge koorts, bloed in de ontlasting, bloedarmoede, verharding en verdikking van het haar, gebrek aan eetlust, gebrek aan coördinatie, en nog veel meer symptomen kunnen worden genoemd.
Op welke leeftijd krijgen katten kattenziekte?
Kattenziekte is zeer pathogeen voor niet-gevaccineerde kittens van 2-6 maanden oud.
Is kattenziekte besmettelijk voor mensen?
Het is bewezen door onderzoek dat kattenziekte bij honden en katten niet op mensen wordt overgedragen.
Klaar om meer te ontdekken?
We weten dat dit niet genoeg voor je is, bezoek de pagina met alle inhoud voor meer om te ontdekken, te lezen en te leren.
Alle InhoudGerelateerde Inhoud
In dit gedeelte vind je inhoud die gerelateerd is aan wat je leest.