Voeding en Dieet Gezondheid Verzorging Gedrag en Training

Incontinentie (urineverlies) bij katten

Plasincontinentie bij katten kan een indicator zijn voor ernstige gezondheidsproblemen als gevolg van een moment van stress of afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Ontdek de symptomen en behandelmethoden van urineverlies bij katten.

Een gele kat die buiten zit poseert

Katten zijn in tegenstelling tot honden zeer goed in staat zichzelf schoon te houden, zijn nauwkeurig en hechten ook in hun leven binnenshuis veel waarde aan netheid. Het is ook heel gemakkelijk om katten zindelijk te maken; zodra een kat eenmaal in de kattenbak heeft geplast en gepoept, zal hij daar altijd blijven doen. Als de kattenbak vies is, wil hij er natuurlijk niet in gaan en kan hij zijn urine en uitwerpselen buiten doen. Als een kat zich in een schone kattenbak ontlast, is dit zeker een teken van een probleem. Daarom moet men zich in zo'n situatie richten op de onderliggende redenen voor dit gedrag in plaats van boos te worden of de kat te straffen.

Symptomen van urine-incontinentie bij katten

Urine-incontinentie kan in eerste instantie als een gedragsprobleem worden gezien, maar met andere symptomen kan worden begrepen wat het probleem is. De eerste tekenen van urine-incontinentie bij katten zijn urine druppels die in huis kunnen worden gezien. Symptomen van urine-incontinentie bij katten omvatten:

  • Nat haar rond de penis of vulva,
  • Huidirritaties rond de voortplantingsorganen,
  • Onvrijwillige urine druppels,
  • Urineren op ongepaste tijden

Oorzaken van urine-incontinentie bij katten

Urine-incontinentie bij katten kan te wijten zijn aan fysiologische redenen, maar ook aan verschillende psychologische redenen.

  • Urineweginfecties: Urineweginfecties zijn helaas heel gewoon bij katten. Dit probleem kan vooral na de oestrusperiode bij vrouwelijke katten optreden. Terwijl infecties in de lagere urinewegen gemakkelijk te behandelen zijn, zijn infecties die zich uitstrekken tot de nieren moeilijk te behandelen en is er een hoog risico op herhaling van de ziekte.
  • Psychologische redenen: Angst of reageren op verschillende situaties, veranderingen in de woonomgeving van de kat. Maak u geen zorgen, als de stressvolle situatie thuis verdwijnt, zal uw kat terugkeren naar zijn oude routine.
  • Nierschade: Nierziekten en ziekten in de urinewegen kunnen ook leiden tot urine-incontinentie.
  • Schade aan de wervelkolom: Na een trauma kunnen schade aan de wervelkolom en het ruggenmerg ertoe leiden dat uw kat de spieren van het uitscheidingssysteem niet actief kan gebruiken, wat kan leiden tot urine-incontinentie.
  • Manx-syndroom: Het Manx-syndroom manifesteert zich als katten zonder staart geboren worden. Dit komt zeer zelden voor bij katten en leidt tot een verkorte wervelkolom, wat betekent dat de zenuwen die de blaas en darmen stimuleren onderontwikkeld zijn. Als gevolg van deze aandoening kan een kat met een gedeeltelijk niet-gevormd zenuwstelsel onvoldoende controle hebben over de spieren die het uitscheidingssysteem ondersteunen, wat kan leiden tot urine-incontinentie.
  • Ouderdom: Ouderdom is een van de meest voorkomende oorzaken van urine-incontinentie bij katten. Naarmate katten ouder worden, verzwakken sommige spieren die verbonden zijn met vitale organen en de controle van de kat over zijn spieren neemt af. De spieren rond de urinewegen of darmen verzwakken ook, waardoor de kat minder effectief controle heeft over het uitscheidingssysteem, wat kan leiden tot urine-incontinentie.
  • Artrose: In sommige gevallen kan osteoartritis bij oudere katten leiden tot urine-incontinentie. Dit is echter niet altijd het geval en als een oude kat last heeft van artrose, kan het pijnlijk worden om de kattenbak in en uit te gaan, waardoor hij ergens anders gaat plassen. In dit geval heeft uw oudere huisdier mogelijk geen incontinentie, dus het is erg belangrijk om uw dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose. Lees meer in ons artikel Katten en artrose.
  • Diabetes: Diabetes is een belangrijk gezondheidsprobleem dat een op de tweehonderd katten treft, vooral oudere katten ouder dan zeven jaar. Een van de symptomen van diabetes is de productie van grote hoeveelheden urine en vaak plassen, wat kan leiden tot incontinentie. Het risico is vooral groter bij zwaarlijvige katten. Als u meer dorst en honger opmerkt, evenals vaker en meer plassen, is het raadzaam om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen. Leer meer over diabetes bij katten.

kat plast op bed

Hoe moet de voeding van een kat met urine-incontinentie zijn?

U kunt een speciaal dieetprogramma volgen om de spijsvertering van uw kat te ondersteunen. Zorg ervoor dat dit programma een juiste balans van vezels, eiwitten en probiotica heeft. Uw dierenarts zal u hierbij kunnen helpen. U kunt ook ons artikel Het bereiden van kattenvoer thuis bekijken voor recepten voor zelfgemaakt kattenvoer. Het dieetprogramma dat uw dierenarts aanbeveelt, kan helpen om het urinaire en spijsverteringsstelsel van uw kat gezonder te maken of symptomen zoals diarree te verminderen.

Behandeling van urine-incontinentie bij katten

Als een kat problemen heeft met urine-incontinentie, moet deze absoluut naar de dierenarts worden gebracht. De dierenarts zal een grondig onderzoek uitvoeren en het urinestelsel van de kat onderzoeken met een echografie, urinetests en röntgenfoto's om de oorzaak van het probleem te vinden.

Als de tests een urineweginfectie aan het licht brengen, zal de dierenarts dienovereenkomstig een behandelingsmethode bepalen. Als de tests geen urinewegprobleem aan het licht brengen dat urine-incontinentie kan veroorzaken, moet de nadruk liggen op psychologische factoren. In dit geval ligt de grootste taak natuurlijk bij de eigenaar van de kat, die de situaties die psychologisch ongemak kunnen veroorzaken bij zijn kat kan vinden en elimineren.

Hoewel er geen specifieke medicatie is om urine-incontinentie te voorkomen, kan uw dierenarts spierstimulerende medicijnen voorschrijven om uw kat meer controle te geven over zijn urine spieren.

Veelgestelde vragen over urine-incontinentie bij katten

Waarom verliest een kat urine?

Urine-incontinentie bij katten kan worden gedefinieerd als een aandoening die optreedt als gevolg van het verlies van blaascontrole.

Wat moet ik doen als mijn kat urine verliest?

Afhankelijk van de oorzaak kan de behandeling chirurgisch zijn, maar urine-incontinentie kan ook te wijten zijn aan een urineweginfectie. Als de dierenarts een urineweginfectie, cystitis, enz. vaststelt, is het raadzaam om te kiezen voor medicamenteuze behandeling.

Hoe weet je of een kat een urineweginfectie heeft?

Symptomen van een urineweginfectie bij katten lijken op die van nierstenen. Veel plassen, moeite met plassen, overmatige reiniging van de geslachtsorganen en het doen van behoeften buiten de kattenbak zijn de belangrijkste symptomen.

Plassen katten van angst?

Alle katten kunnen buiten hun kattenbak plassen, maar ongecastreerde katten doen dit het meest. Daarnaast kunnen katten in hun leven ook van angst of stress plassen.

Hoe maak je kattenurine schoon in bed?

Giet een mengsel van een half glas lauw water en een half glas azijn over de urine van de kat en laat dit 3-5 minuten intrekken voordat je het afveegt. Ten tweede, bakpoeder: nadat de plek waar je met water en azijn hebt geveegd is opgedroogd, strooi je er royaal bakpoeder over en laat dit 1-2 uur staan, waarna je het bakpoeder opzuigt met een stofzuiger. Als er nog steeds een geur of vlek op je tapijt, bed of de plek waar de urine zich bevond, kun je deze procedure nogmaals herhalen.

Gepubliceerd op:
Laatst bijgewerkt:

Reacties

Klaar om je mening te delen? Log in en laat je reactie achter! Nog geen account? Geen probleem – maak er binnen een minuut een aan en doe mee met het gesprek! Aanmelden

Geen reacties tot nu toe. Breek het ijs en deel je inzichten!

Abonneer op de nieuwsbrief en ontvang de nieuwste inhoud!

We gebruiken jouw e-mailadres alleen om je te informeren over inhoud die we op deze website publiceren. Abonneer nu op de nieuwsbrief en schrijf je uit wanneer je maar wilt.

Gerelateerde Inhoud

In dit gedeelte vind je inhoud die gerelateerd is aan wat je leest.

Twee katten eten uit een kom
Extreme zwakte bij katten

Leer de onderliggende oorzaken en behandelmethoden voor extreme vermagering bij katten. Voor een gezond en gelukkig leven is het van groot belang dat uw kat het juiste gewicht heeft.

105 weergaven Lees meer
een liggend katje
Waarom laten katten scheten?

Ontdek hoe de juiste voeding en zorg voor katten gasproblemen kan verminderen. Leer over voedingskeuzes, massage technieken en medische behandelingen voor een gezonde kat.

216 weergaven Lees meer
close-upfoto van een kat die op een groene bank zit
Middenoorontsteking bij katten

Een middenoorontsteking kan zeer pijnlijk zijn voor katten en manifesteert zich door jeuk en geur in het oor. Meer informatie over de oorzaken, symptomen en behandeling van een oorontsteking bij uw kat vindt u hier.

109 weergaven Lees meer